Bine ati venit
Cercetarea stiintifica reprezinta o sursa inepuizabila a cunoasterii, o resursa importanta a societatii dar si o metoda de abordare a educatiei universitare. Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, una din cele 12 universitati de “cercetari avansate si educatie” din Romania, are drept obiective implicarea in cercetarea stiintifica avansata, producerea de rezultate stiintifice remarcabile, abordarea unor subiecte interdisciplinare si multidisciplinare, integrarea prin rezultatele cercetarii in schimbul de valori national si international, cresterea vizibilitatii nationale si internationale, dar si atragerea si crearea unei resurse umane inalt calificate.
Indeplinirea acestor obiective trebuie sa asigure consolidarea pozitiei de universitate de “cercetari avansate si educatie” si recunoasterea Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca ca pol de excelenta in cercetarea stiintifica cu impact social si economic in comunitatea locala, nationala si internationala. Activitatea de cercetare stiintifica, prin natura ei creativa, reprezinta in acelasi timp una din metodele cele mai importante de formare a personalului didactic si de cercetare, si de educare spre inovare a studentilor universitatii indiferent de forma de studii. In Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca este promovata cercetarea fundamentala, cercetarea aplicativa si inovarea.
Temele de cercetare acopera domeniile ingineriei, stiintelor exacte si a stiintelor umaniste. Organizatoric cercetarea se desfasoara la nivelul departamentelor cu precadere in cele peste 70 de structuri de cercetare acreditate. Noua strategie a cercetarii urmareste crearea unor structuri interdisciplinare si multidisciplinare autosustenabile si capabile de performante stiintifice ridicate precum si a unui Institut de Cercetari Multidisciplinare.
Coordonarea activitatii de cercetare stiintifica este realizata de personalului didactic sau de cercetare cu experienta si in special de conducatorii de doctorat bazandu-se pe implicarea larga a cadrelor didactice si de cercetare tinere, a doctoranzilor si a studentilor. Colectivele de cercetare se bucura de libertatea de a-si alege tematica, dar institutional, sunt sustinute cercetarile aliniate la directiile prioritare cuprinse in strategiile de cercetare – dezvoltare – inovare pe plan national si international.